شیلنا شیلنا

شیلنا، اخبار آبزیان در یک نگاه

ایران، تهران

خیابان جنت آباد مرکزی، خیابان یازدهم، پلاک ۸
رشت سازمان شیلات ایران ماهی میگو

افزایش سرانه مصرف آبزیان نیازمند توسعه صنایع فرآوری است  

رشت - ایرنا - رئیس پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور با بیان اینکه افزایش سرانه مصرف آبزیان با توسعه همه‌جانبه و زیربنایی صنایع فرآوری و عمل‌آوری آبزیان ممکن است، گفت: سرانه مصرف آبزیان در کشور ما در مقایسه با کشورهای پیشرفته پایین است که نتیجه عدم عرضه محصولات گوناگون و قیمت بالای آبزیان در مقایسه با سایر انواع مواد گوشتی نظیر مرغ است.

محمد صیاد بورانی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا سرانه مصرف آبزیان در کشور را بر اساس آمار نامه سازمان شیلات ۱۴.۱ کیلوگرم به ازای هر نفر اعلام کرد و افزود: متوسط سرانه مصرف آبزیان جهان در سال ۲۰۲۰ به ازای هر نفر بیش از ۲۰ کیلوگرم است.

وی گفت: مردم در کشورهای پیشرفته انواع گوناگونی از آبزیان اعم از ماهی، سخت پوستان، خارپوستان، نرم تنان، جلبکها، پستانداران دریازی و غیره را مصرف می کنند. با توجه به تنوع گونه‌ای هریک از این گروه ها اشکال مختلفی از فرآوری درخصوص آنها اعمال و فرآورده‌های متنوعی هم تولید و عرضه می‌شود.

وی اضافه کرد: در کشورما مصرف آبزیان به ویژه در شهرهای بزرگ و مرکزی کشور محدودتر است آنها ماهی و میگو را به صورت تازه، منجمد و یا کنسروی خریداری و مصرف می‌کنند. در سال های اخیر برخی شرکت ها نیز محصولات آماده مصرف همچون ناگت ماهی، میگو و ماهی، میگو سوخاری را تهیه و به بازار عرضه کرده اند که محدود است و این فراورده ها از سایر آبزیان یا تولید نمی شود و یا مردم رغبتی به مصرف آنها از خود نشان نمی دهند.

رئیس پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور افزود: از راهکارهایی که به توسعه صنعت عمل‌آوری آبزیان، افزایش سرانه مصرف و نیز ایجاد شغل در کشور کمک می کند می‌توان به تهیه آمارهای دقیق هر یک از گونه‌های آبزیان صید و تولید شده به انضمام نحوه مصرف، میزان ضایعات و پسماندهای فرآوری اشاره کرد.

صیاد بورانی تصریح کرد: بهینه‌سازی روش‌های صید و برداشت آبزیان به منظور به حداقل رسانی تلفات و ضایعات، بهبود روشهای هندلینگ از مرحله صید (دریایی یا آبزی‌پروری) تا رسیدن به کارخانجات عمل آوری، متمرکز سازی و تجمیع مراکز فرآوری در کشور، آنالیز، اصلاح و به‌روزرسانی فرآیندهای جاری کارخانجات با هدف افزایش ظرفیت‌ها و راندمان‌ها، و کاهش هزینه‌های تولید از دیگر راهکارهای افزایش سرانه مصرف آبزیان در کشور است.

به گفته وی، استفاده از آبزیان با ارزش تجاری کمتر (ریزپیکر و کم مصرف) برای تهیه فرآورده‌های خمیری آماده مصرف، توسعه تکنولوژی‌های مدرن فرآوری و نیز محصولات جنبی آبزیان (By-Products)، ایجاد تنوع در تولید فرآورده‌های شیلاتی با رویکرد استفاده از آبزیان در وعده های مختلف غذایی و میان وعده ها، تنوع‌بخشی به بسته بندی فرآورده‌ها نیز می تواند در ارتقا مصرف موثر باشد.

رئیس پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور اظهار کرد: استخراج ترکیبات زیست فعال از آبزیان مختلف نظیر جلبکها، سخت پوستان، محصولات جنبی حاصل از فرآوری آبزیان و ایجاد ارزش افزوده، توسعه صنایع تبدیلی شیلاتی با هدف استفاده از فرآورده‌های آبزیان در صنایع دیگر نظیر فرمولاسیون فرآورده‌های غذایی و غذا-داروئی (فراسودمند)، اصلاح ساختار بازار و ارتقای کیفیت بهداشتی در مراکز فروش‌برای جلوگیری از افت کیفیت تولیدات، درجه‌بندی کیفی محصولات تهیه شده و ایجاد طیف وسیعی از قیمت نیز در این زمینه راه گشا خواهد بود.

صیاد بورانی حداقل رسانی سودها و حذف لایه‌های واسطه با عرضه، تبلیغات گسترده جهت معرفی و ترغیب مصرف این تولیدات و برگزاری جشنواره‌های مختلف غذایی بویژه در استان‌های غیرساحلی کشور، کاهش قیمت تمام شده آبزیان پرورشی، ایجاد پلتفرم فروش آنلاین، اعطای یارانه به مصرف کننده برای بهبود قدرت خرید مردم در استفاده از محصولات شیلاتی و گسترش مراکز توزیع و تولید ماهی را از دیگر راهکارها دانست.

بدون دیدگاه